Hvad er forskellen på silke og bambus?

Hvad er forskellen på silke og bambus?
Der er ingen tvivl om, at både bambus og silke er materialer, som har en masse fordele og ikke mindst ligheder mellem hinanden. Jeg dykker i denne artikel ned i, hvordan bambus og silke bliver produceret, og prøve at give et svar på, hvad der er bedst - på trods af, at det er individuel smagssag.

Indholdsfortegnelse

Det er generelt spændende at kigge på de direkte forskelle. Jeg har forsøgt at dykke ned i den største forskel: Produktionsmetoden.

Når det kommer til produktionen af bambus og silke, er der både ligheder og forskelle mellem de to materialer. Silke er et materiale der fremstilles af silkesommerfuglen, og dens larver også kaldt silkeorme. Silkeormene danner silketråden ved at producere et sekret fra deres spytkirtler. Silken bliver derefter opløst i varmt vand for at slå silkeormene ihjel. Silke er derfor et materiale, som kræver en højere grad af dyrevelfærd, og er ikke definerbart som værende et bæredygtigt tekstil. Bambus derimod, er en selvforsynende plante, der ikke kræver nogen form for gødning eller pesticider for at gro. Det er en hurtigt voksende plante, der kan høstes flere gange om året, og som efterlader jorden mere næringsrig end før, den blev plantet. Bambus er derfor et bæredygtigt alternativ til mange andre tekstiler - også silke. 

Hvordan bliver silke fremstillet?

”Silke” er faktisk opkaldt efter silkesommerfuglen, hvorfor vi kalder dens larve ”silkeorm”. Det er ud af silkeormens spytkirtler, at man danner silketråden. Morbærtræerne danner rammerne for silkeormens føde, da det er bladene som fungerer som deres levekost. Morbærtræer har både sorte og hvide blade. De hvide og friskplukkede blade, giver de bedste forudsætninger for at kunne spinde lækker silke.

Den silketråd begynder silkeormen så lige så stille at lave en pubbe ud af, og det tager altså tre dage for den at lave. Her ”gemmer” silkeormen sig i tre uger, før den er klar til at komme ud. Imellem tiden så fremskaffer man altså silken via kokonen, der er blevet lavet. Men fordi selve silketråden alene er så svag, så har man brug for at samle silketråde fra ca. 10 kokoner. Man kan dog ikke arbejde direkte med silken på denne måde. Den skal først opløses i noget varmt vand, som sørger for at slå silkeormen ihjel. Det er på grund de to proteinstoffer, som silken består af: fibroin og sericin. Sidstnævnte er det som faktisk sørger for at holde kokonen sammen. Først herefter kan man begynde at arbejde med silke som materiale.

Hvordan bliver bambus fremstillet?

Når det kommer til produktionen af bambustekstil, så er planten faktisk meget selvforsynende. Den kræver ikke nøje opmærksomhed ifm., hvornår den skal have vand eller skal tilsættes af andre stoffer som gødning eller pesticider. Jamen, hvordan kan den så gro hvis den ikke skal have ”hjælp”? Det kan den fordi, at den ikke har brug for et ”levende” sted at være. Derimod så hjælper den faktisk det område, hvor den er plantet, i det at den afgiver næringsrigt indhold til jorden. Derudover kan bambussen vokse op til 180 cm dagligt, hvilket betyder, at der er rig mulighed for at man kan høste den uden dramatiske ændringer grundet dens selvreproducerende evne. Det er derfor ikke noget, som ville gøre det største indhug på miljøet.

Forskellene på silke og bambus

Bambustekstil og silketekstil er begge utroligt populære materialer, de har dog en række - og markante - forskelle. Priserne er meget forskellige, grundet ovenstående produktionsmetoder. Bambus er væsentligt billgere end silke, grundet mulighed for at masseproducere bambus - uden at skade miljø eller gå på kompromis med dyrevelfærden. Bambustekstil er kendt for at være blødt, bionedbrydeligt og 100% hypoallergent - foruden tekstilets formidable egenskaber som temperaturregulering og som værende antibakterielt.  Silketekstil  derimod er kendt for sin glatte overflade, og meget elegante udseende. Silke er - ligesom bambus - også åndbart, og indehaver af temperaturregulerende egenskaber. Både bambus og silke kan i princippet kategoriseres som værende bæredygtige ift. økologien. Summasumarum er: Ønsker du et godt alternativ til silke, er bæredygtigt bambus formentligt et ret godt match til dig.

 

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at både bambus og silke er materialer, der ikke alene kun er godt for miljøet men også vores fysiske velvære. Det er nemlig ikke et tilfælde, at begge materialer er blødt og dejligt at røre ved. Den eneste forskel på de to materialer er, at silke er glat. Så hvad er egentlig bedst? Der hersker ingen tvivl: bambus. Selvom produktionen af silke lyder til at være bæredygtig, så kræver den stadig en masse ressourcer. I det at bambus er den selvforsynende plante, som den er, så kræver den ikke nær så mange ressourcer. Det er selvfølgelig en smagssag, hvad man selv er til.

Læs også om forskellene på bomuld og bambus her.

Du kan også læse:

Hvad er bambus viskose

Hvad er bambus viskose?

Vi får ofte rigtig mange spørgsmål om, hvad bambus viskose egentligt er. I denne artikel kan du læse hele processen i bambus fra skov til tekstil, og lære om, hvordan...
LÆS ARTIKLEN
Hvad er forskellen på tekstil af polyester og bambus?

Hvad er forskellen på tekstil af polyester og bambus?

Når du blander bambus med polyester, så får du et sjovt blandingprodukt, som giver mening for at nedkæmpe fast-fashion: bæredygtigt blødt tøj med en stærk holdbarhed. Men kan det virkelig...
LÆS ARTIKLEN
Hvad er forskellen på tekstil af hør og bambus?

Hvad er forskellen på tekstil af hør og bambus?

Det gode ved hør- og bambustekstil er, at de begge er bæredygtige i forhold til andre tekstiler såsom bomuld. Men hvis ingen af dem kræver andet end jordens ressourcer, og...
LÆS ARTIKLEN